Escape rooms
De discussie over veiligheid blijft een actueel onderwerp. Helaas gaat iedere gemeente hier ook weer anders mee om. Op basis van alle informatie die wij binnen gekregen hebben is hier toch wel iets zinnigs over te zeggen. De keurende instantie ( vaak brandweer) kijkt met name of deelnemers zelfstandig zonder tussenkomst van een medewerker de kamer kunnen verlaten, zijn er brandblusmiddelen aanwezig in combinatie met rookmelder. Daarnaast checken gemeentes of het pand voldoet aan de bestemming. Dit laatste is een goede zaak omdat wij als recreatiebedrijf veel energie moeten steken in een bestemmingsplan. Als je een escape room bouwt alsof je een gebouw bouwt voor gasten met de van toepassing zijnde veiligheidsmiddelen is er weinig tot niets aan de hand. Het kan zijn dat de gemeente voorheen iets anders beweerd heeft maar helaas leren zowel gemeentes als wij van ongevallen.
Onderstaand een opsomming van voorwaarden gesteld door een gemeente in Nederland:
Belangrijk om te weten dat de deuren niet van binnenuit door de gasten geopend kan worden:
• Procedure hoe te handelen bij nood wordt meegenomen in het ontruimingsplan. Deze is nu los voor alleen de escape room, maar moeten we dus invoegen in het grote ontruimingsplan.
• Medewerkers op de hoogte moeten zijn van ontruimingsplan en daar verantwoordelijk voor zijn.
• Gasten op de hoogte worden gebracht (bv. via de huisregels) hoe er gehandeld wordt bij nood.
• Brandblusser van 6 liter wordt opgehangen. Deze hangt nu in de begeleidersruimte en zou door de begeleider meegenomen worden naar de kamers.